Menjacnice VIP
Plaćanje računa

(Pro)padanje Evra

Dinar je prema Evru jači za 3.5% nego pre godinu dana, za 1.1% jači nego pre mesec dana, a 3.6% jači nego na početku ove godine.

Posmatrajući kretanje srednjeg kursa Evra u toku 2017. godine, mnogi su se sa pravom zapitali-šta se dešava sa ovom valutom?

Evro je od aprila meseca u konstantnom padu, odnosno domaća valuta konstantno jača u odnosu na strane valute. Dinar je prema Evru jači za 3.5% nego pre godinu dana, za 1.1% jači nego pre mesec dana, a 3.6% jači nego na početku ove godine.

Pad evra u 2017

Na snagu jedne valute obično utiču 3 osnovna parametra:

Snaga domaće privrede u međunarodnim odnosima

Ministarstvo finansija i Narodna banka Srbije, kao i relevantne međunarodne finansijske institucije, očekuju da će realni rast BDP Srbije u 2017. godini iznositi 3,2-3,6%, a da će se  u naredne dve godine ovaj trend čak i ubrzati. Izvoz, izražen u evrima, porastao je po stopi od 13,6%, blago više od uvoza koji je rastao 12,9%. Konsolidovani budžetski deficit u 2017. godini će pasti na samo 1,1 %  % BDP (IZVOR PKS). EU procenjuje da će njena privreda rasti samo 1,8-1,9% u 2017. godini.

Ovo pokazuje da se privredni pokazatelji blago poboljšavaju što utiče na jačanje poverenja u domaću valutu.

Stopa inflacije

Stopa inflacije u Srbiji se očekuje na godišnjem nivou od oko 3% što nije mnogo više od one očekivane u zoni evra- 1,5-1,6%. Niska cena nafte takođe utiče na nisku stopu inflatornih očekivanja.

Ponuda i tražnja na deviznom tržištu

Dobitnici i gubitnici

Rast dinara će neke obradovati, a neke ne. Biće lakše korisnicima evro indeksiranih kredita (od pojedinca, preduzeća do države) čije će rate obračunate u rsd pasti kao i primaocima zarada koje nisu indeksirane u stranoj valuti. Dobitnici su i uvoznici koji će devize potrebne za uvoz moći jeftinije da kupe.

Gubitnici su izvoznici (što nije dobro), pošto će za zarađene evre dobiti od NBS mnogo manje dinara nego što su očekivali, zaposleni čije su plate indeksirane u evrima i gastarbajteri koji će možda pomisliti da je jačanje domaće valute veštački izazvano kako bi se od njih jeftino otkupile devize.

Kao što narod kaže, “dok jednom ne smrkne“...