Menjacnice VIP
Plaćanje računa

Njegovo veličanstvo Evro

Iako nudi mnoge prednosti, evro nema potencijal da zameni dolar kao rezervnu valutu.

Stabilna valuta ima svoje prednosti: osigurava kupovnu moć stanovništva i privrede i obezbeđuje sigurniju investicionu klimu. Putovanja u inostranstvo su u tom slučaju takođe relativno povoljna. Međutim, jaka domaća valuta ima jednu veliku manu - otežava izvoz u zemlje sa slabijim valutama.

Dolar se danas smatra globalnom rezervnom valutom i najtrgovanija je valuta u svetu. Iako evro nudi mnoge prednosti (već je više zemalja vezalo svoje nacionalne valute na kurs eura umesto dolara) on nema potencijal da zameni dolar kao rezervnu valutu. Na priloženom grafiku prikazano je kretanje kursa eur/usd u poslednjih 10 godina.

Kurs EUR/USD u poslednjih 10 godina

Srpski dinar je valuta čiji se kurs formalno samostalno formira kroz sistem rukovođeno plivajućeg deviznog kursa ali de fakto, domaća valuta je vezana za evro. NBS svakodnevno interveniše na deviznom tržištu prodajući i kupujući devize kako bi kurseve, prvenstveno evra prema dinaru usmerila u željenom pravcu i sprečila prevelike fluktuacije. U sklopu ovih aktivnosti NBS je, po sopstvenim podacima, u toku 2016. godine prodala 870 miliona evra i kupila 375 miliona evra. U nekom domenima funkcioniše čak dvovalutni sistem – mnoge usluge se mogu platiti u stranoj valuti, potraživanja i obaveze se vezuju za kurs evra, a plate u mnogim privatnim firmama su evro-indeksirane.

Iako nudi mnoge prednosti, evro nema potencijal da zameni dolar kao rezervnu valutu.

Trenutni kurs evra je prema svim parametrima značajno potcenjen u odnosu na dinar što čini naš izvoz skupim, a uvoz povoljnim, što se lepo može videti po našem spoljnotrgovinskom deficitu koji stalno raste, pošto je pokrivenost uvoza izvozom samo negde oko 75%. Da nije intervencija NBS u cilju očuvanja stabinosti dinara, mogli bismo očekivati da kurs evra u odnosu na dinar raste svake godine za razliku stope inflacije u Srbiji i zoni evra.

Trenutni kurs evra je prema svim parametrima značajno potcenjen u odnosu na dinar.

To bi donelo neprilike vozačima, dužnicima evro-indeksiranih kredita i potrošačima uvoznih artikala ali bi omogućilo rast izvoza, veću zaposlenost i više stranih turista kojima bi domaći specijaliteti na Zlatiboru i noćni provod u Beogradu bili još pristupačniji.