Menjacnice VIP
Plaćanje računa

Kineski juan u VIP menjačnicama

Osim kineskog juana, od sada vršimo konverziju i japanskog jena, češke krune i poljskog zlota

U okviru stalnih napora sa ciljem proširenja spektra usluga koje pružamo svojim klijentima, među valute koje je moguće konvertovati u našoj mreži menjačnica, uvrstili smo i kineski juan (yuan). Konverziju ove valute moguće je obaviti u svim našim menjačnicama širom Beograda i cele Srbije, a dnevni krus pratiti na našoj kursnoj listi.

Takođe, od sada vršimo konverziju i japanskog jena (yen), češke krune (crown) i poljskog zlota (zloty).

Kineski juan ¥ 

Narodna Republika Kina je najveći svetski proizvođač, najveći svetski izvoznik i druga najveća svetska ekonomija. Sa svojim ogromnim i stalno rastućim značajem u svetu, kineski juan sve više postaje globalna valuta, ne skrivajući ambiciju da služi kao potencijalna alternativa američkom dolaru. 

Narodna banka Kine, glavni monetarni autoritet u zemlji, emituje kineski juan. Simbol juana je ¥ a oznaka CNY. Ova valuata je poznata i pod imenom renminbi (RMB ili narodna valuta), ali se u međunardnom kontekstu najčešće koristi naziv juan. Juan prati plutajući kurs, kod koga centralna banka ima najveću kontrolu u njegovoj evauluaciji u odnosu na druge valute.

Kineski juan u VIP menjačnicama na velikom broju lokacija u Beogradu i Srbiji

Sa preko 2.000 godina u upotrebi, juan je bio prva valuta sa decimalnim sistemom. Takođe, bio je prvi koji je u upotrebu uveo metalne novčiće i papirne novčanice, što je u velikoj meri oblikovalo globalni finansijski sistem. 

Danas, sa rastom kineske ekonomije, jača i položaj i značaj juana u svetskom monetarnom poretku. U martu 2018. godine, Kina je otvorila sopstvenu međunarodnu berzu nafte na kojoj će se trgovati u juanima. Ovime je realizovan projekat petrojuana, najavljen jos 1993. godine. Formiranje petrojuana predstavlja uspostavljanje konkurencije petrodolaru, monopolu koji je američki dolar uživao u međunarodnoj trgovini, i nastavlja postepeni proces dedolarizacije.